Binnen kant van de computer

Moederbord

Het moederbord is het centrale onderdeel van de computer waarmee alle andere componenten verbonden zijn.
Het is echter niet zomaar een doorgeefluik het moederbord voert belangrijke functies uit met de chips die erop zitten.
De belangrijkste chips zijn de 'north bridge chip' en de 'south bridge chip'. Samen vormen zij de 'chipset'.
Meestal bestaat de chipset uit een losse north en een south bridge chip, maar soms zijn ze verenigd in één chip.
Het moederbord krijgt in de gemiddelde computeradvertentie weinig of geen aandacht en dat is eigenlijk onterecht, want het moederbord is het belangrijkste onderdeel van de computer.
Kort samengevat kun je zeggen dat het moederbord invloed heeft op of beslissend is voor de volgende zaken.
De snelheid van de computer als geheel. Het type, de snelheid en de fabrikant van de processor die je kunt gebruiken.
Het type en de snelheid van het RAM geheugen dat je kunt gebruiken en de mogelijkheid voor het doen van toekomstige upgrades aan de computer.
Het moederbord vervult een essentiële rol binnen de werking van een computer.

moederbord

Aansluitingen op het moederbord

Op het moederbord zitten verschillende aan aansluitingen je kan er video kaarten in doen of een extra internet kaart maar er zit ook een processor op en je dim geheugen en je harde schijven kunnen ook met een sata of een dim kabel ook op het moederbord aangelosten worden.

Processor en socket

Prosessor

Een processor ook wel CPU of in het Nederlands centrale verwerkingseenheid is het hart van een computer
De eerste processoren waren uitgevoerd als printplaten vol met losse componenten maar sinds de jaren 70 ontstonden de eerste zogenaamde microprocessoren waarbij het hele systeem op één enkele chip werd vervaardigd.
De eerste microprocessor was de i4004 van Intel De ontwikkeling in de IC technologie zorgde ervoor dat de microprocessoren van 4-bit i4004 naar 8-bit 16-bit 32-bit en 64-bit konden groeien momenteel zijn er 2 belangrijke families in de processoren.
Microcontrollers (meestal 4, 8 of 16 bit).
Microprocessoren (meestal 16 of meer bits).

Socket

Processoren (CPU`s ofwel Centrale Processing Unit`s) zijn als het ware het brein van de pc zij verrichten al het denkwerk
Een socket is de plek op het moederbord waar de CPU geplaatst dient te worden. AMD heeft op het moment 4 sockets waarvoor zij processoren produceren.

AMD_Athlon64_FX_SocketAM2

Ram geheugen

RAM betekend Random Access Memory.
RAM geheugen wordt in modules op het moederbord van de computer geplaatst.
Hiervoor zijn geheugenbanken op het moederbord aanwezig.
Je zou het RAM geheugen kunnen zien als een kleine harddisk waar de inhoud constant van wisselt terwijl je met de computer aan het werk bent.
RAM is alleen veel sneller dan een harddisk programma-onderdelen die in het geheugen staan zijn daardoor veel sneller op te roepen dan vanaf de harddisk.
Het RAM geheugen is eigenlijk het opslagruim van de processor. Tijdens het werken met de computer vindt er constante data-uitwisseling plaats tussen de processor en het RAM geheugen. Een beperking van het RAM geheugen is soms de grootte.
Als programma's niet meer in het geheugen passen moet er steeds informatie van de harddisk afgehaald worden. Dat is relatief heel erg traag.
Zo kan de grootte van het RAM geheugen de snelheid van de computer beïnvloeden. Soms kan investeren in een geheugen upgrade zelfs meer snelheidswinst opleveren dan investeren in een nieuwe processor.
Het hangt er net vanaf wat de langzaamste schakel, ofwel de 'bottleneck' van het systeem is. ndig om bij het samenstellen of kopen van een nieuwe computer éérst te bepalen welk moederbord je wilt gebruiken. De rest van het systeem samenstellen wordt daarmee eenvoudiger, omdat je impliciet al een keuze maakt voor het soort geheugen en processor dat je gaat gebruiken.
een moederbord in een personal computer ook wel systeembord of mainboard is een printplaat met elektronica waarop een aantal andere insteek printplaten.

dim geheugen

Uitbereidingskaarten

Er zijn verschillende soorten uitbereidingskaarten hier zijn er een paar.

Internet kaart

Makkelijk te installeren PCI LAN kaart De Linksys Etherfast 10/100 LAN Kaart is een gemakkelijk te instaleren PCI LAN kaart die werkt op zowel 10Mbps als 100Mbps. Verder beschikt de kaart over zogenaamd Wake-On-Lan, waarmee je overal op het netwerk een computer die uitstaat kunt aanzetten.

internet kaart.

Video kaart

Er zijn 2 soorten video kaarten.

De onboard: video kaart die zit in het moederbord verwerkt.

Insteekkaart: Deze kaarten worden op het moederbord aangesloten door middel van een bus of een poort

video kaart.

Dimm kaarten

(DIMM) zijn RAM-modules die het eigenlijke werkgeheugen van een computer vormen DIMM's zijn de modernere versies van het verouderende SIMM-systeem.
Ze heten dual omdat ze in tegenstelling tot SIMM's aan beide kanten van het 'reepje' een printplaat en aansluitcontactpunten hebben zitten.
er zijn verschillende soorten dim geheugen.
-SDram DIMM
-DDR SDram DIMM
-DDR2 SDram DIMM
-Rambus RIMM
-FP/EDO SIMM

Christiaan Klijn 16 oktober 2007